PANDUAN MENGHADAPI KEMELESETAN EKONOMI KESAN COVID-19

Panduan Menghadapi Kemelesetan Ekonomi Kesan Covid-19

Panduan Menghadapi Kemelesetan Ekonomi Kesan Covid-19

Panduan menghadapi kemelesetan ekonomi kesan covid-19 dari wabak Coronavirus memberi kesan krisis kesihatan dan mencetuskan kemelesetan ekonomi terburuk

Apakah Kemelesetan ekonomi? Kemelesetan ekonomi adalah penurunan dalam aktiviti ekonomi yang melibatkan sekurang-kurangnya dua suku berturut-turut. Biro Penyelidikan Ekonomi Kebangsaan atau NBER mentakrifkan kemelesetan ekonomi sebagai “penurunan yang ketara dalam aktiviti ekonomi yang tersebar di seluruh ekonomi yang berlangsung lebih daripada beberapa bulan, biasanya dilihat dalam KDNK, pendapatan sebenar, pekerjaan, pengeluaran perindustrian dan penjualan borong runcit. Kemelesetan ekonomi yang berlaku pada tahun 2001 dianggap kemelesetan ekonomi ringan yang berlaku dalam tempoh 8 bulan. Great Recession atau kemelesetan besar adalah kemelesetan ekonomi besar yang berlangsung selama lebih 18 bulan. Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres menyifatkan, pandemik Koronavirus atau covid19 adalah krisis kesihatan paling teruk dalam sejarah PBB dan berpotensi mencetuskan kemelesetan ekonomi terburuk yang pernah direkodkan. Rujukan artikel COVID 19 KRISIS KESIHATAN TERBURUK DALAM SEJARAH PBB

Jadi, pandemik atau wabak covid19 berpotensi mencetuskan great recession yang mengambil masa yang panjang. Oleh itu langkah segera mesti diambil sebagai persediaan menghadapi kemelesetan ekonomi.

Kemelesetan Besar Telah Bermula.

Kemelesetan Besar Telah Bermula.

Masih ingat lagi krisis kewangan tahun 2008? Nah, Kemelesetan Besar yang akan datang bermula minggu ini, kerana AS hampir menutup ekonomi untuk mencegah penyebaran COVID-19. Kemelesetan Besar yang seterusnya telah pun bermula. THE NEXT GREAT RECESSION HAS ALREADY BEGUN Remember the 2008 financial crisis? Well, the next Great Recession began this past week, as the U.S. virtually shut down its economy to prevent further spread of COVID-19.

Apa yang biasanya berlaku semasa kemelesetan ekonomi ? Semasa kemelesetan ekonomi perbelanjaan pengguna berkurang dan memberi kesan kelembapan dalam perniagaan. Kemelesetan ekonomi akan menyebabkan pengangguran meningkat, isi rumah mengalami kesulitan membayar bil dan hutang, harga barang naik dan kejatuhan nilai wang. Klik KESAN CORONAVIRUS TERHADAP EKONOMI DAN HARGA EMAS untuk maklumat kesan wabak coronavirus terhadap ekonomi malaysia.

Kerajaan Malaysia telah mengambi langkah bijak melancarkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) berjumlah RM250 bilion yang akan memberi manfaat kepada semua golongan rakyat Malaysia telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Peruntukan ini penting untuk merangsang semula ekonomi suntikan sebanyak RM250 billion dengan matlamat bagi melindungi rakyat, menyokong perniagaan dan memperkukuhkan ekonomi dalam menghadapi kesan pandemik COVID-19. 10 pandduan persediaan menghadapi kemelesetan ekonomi akibat pandemik COVID-19 semasa Perintah Kawalan Pergerakan, PKP Covid-19 malaysia.

PANDUAN MENGHADAPI KEMELESETAN EKONOMI KESAN DARI COVID-19

Kemelesetan Ekonomi Kesan Covid-19

Kemelesetan Ekonomi Kesan Covid-19

Panduan dan Persediaan Menghadapi Kemelesetan Ekonomi Global 2020 kesan dari wabak covid-19 adalah seperti berikut :

 1. BERJIMAT CERMAT

Berjimat cermat adalah disiplin diri yang mesti diterapkan untuk mengatasi kemelesetan ekonomi akibat wabak covid-19 yang boleh berlangsung dalam tempoh yang panjang. Jadi, mesti hidup di bawah kemampuan dan berjimat dalam perbelanjaan terutama semasa berada dalam tempoh Perintah kawalan Pergerakan (PKP). Perintah Kawalan Pergerakan dengan hanya duduk dirumah secara tidak langsung telah jimat perbelanjaan pengangkutan, perbelanjaan sekolah, perbeelanjaan kerja dan sebagainya. Jadi, urus kewangan dengan bijak dengan langkah berjimat cermat iaitu membuat senarai belanjawan terhadap keperluan perbelanjaan dan penjimatan setiap bulan. Sebaiknya wang bantuan covid-19 daripada Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat digunakan secara jimat sambil membina tabung simpanan.

 1. BAYAR HUTANG

Bayar hutang untuk persediaan kemelesetan ekonomi dengan hutang bank yang ditangguhkan (monotorium) sebaiknya di simpan sebagai bekalan kecemasan atau untuk bayar hutang selepas monotorium 6 bulan. Bayar hutang semasa Perintah Kawalan Pergerakan Covid19 kedengaran mustahil, namun terpaksa berjimat cermat dengan menghadkan perbelanjaan untuk mengelak dari masalah di kemudian hari. Tindakan bayar hutang dapat memberi anda peluang lebih cerah dan bertahan lebih lama ketika kemelesetan ekonomi global akibat dari masalah perniagaan atau diberhentikan kerja.

 1. DISIPLIN MENABUNG

Disiplin menabung untuk bina tabung simpanan kecemasan bagi persediaan menghadapi kemelesetan ekonomi. Pakar ekonomi mengalakkan bina tabung kecemasan sekurang-kurangnya 6 bulan gaji untuk mengatasi waktu sukar dan kecemasan. Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat dengan dapatan wang bantuan covid19 dan moratorium hendaklah digunakan sebaiknya dengan membina tabung simpanan kecemasan untuk menghadapi masa mendatang. Kenapa kerajaan malaysia beri moratorium (penangguhan pinjaman bank) selama 6 bulan, bukan 1 bulan atau 3 bulan? Kerana kerajaan sudah ramal, covid19 akan memberi kesan kemelesetan ekonomi dan mengambil masa yang lama untuk pulih.

Jadi, mesti buat persediaan menghadapi krisis ekonomi tahun 2020 akibat pendemik coronavirus yang boleh menyebabkan kejatuhan nilai wang. Kini pada masa Perintah Kawalan Pergerakan harga barang sudah naik dan kejatuhan nilai wang ringgit malaysia. Selepas pendemik covid19 kerajaan Malaysia mungkin akan mengenakan cukai gst atau perniagaan yang boleh menyebabkan harga barang naik untuk bayar wang rizab kerajaan dari bantuan covid-19 melalui Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat. Kemelesetan ekonomi oleh coronavirus akan menyebabkan kejatuhan nilai wang, oleh itu mestilah tukar wang kepada aset berharga seperti tanah atau emas. Tabung simpanan kecemasan terbaik modal kecil dengan beli emas program GAP (Gold accumulation Program), HANYA RM100 untuk kumpul emas sedikit demi sedikit dalam akaun emas GAP Public Gold dan dijamin dapat mengeluarkan pelbagai jongkong emas pelaburan bila-bila masa di 18 cawangan Public Gold. Klik MENGENAI EMAS GAP PUBLIC GOLD.

Tabung Simpanan Emas GAP Public Gold

Tabung Simpanan Emas GAP Public Gold

CARA BELI EMAS GAP HANYA DUDUK DIRUMAH SEMASA PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN PKP MALAYSIA

 1. Masukkan wang dengan transfer, bank-in, deposit bank atau pemindahan ATM sebanyak RM100 ke akaun bank PUBLIC GOLD MARKETING SDN BHD berikut :
 • Maybank : ke akaun bernombor 5571-3923-8048 atau
 • Public Bank : ke akaun bernombor 3167-52-0833
 1. Hantar gambar/snap/printscreen resit transfer atau bank-in
 2. Hantar maklumat butiran pembeli untuk diproses seperti di bawah :
 • PG NEW BELI GAP RM100
 • Tarikh Belian : Tercatat pada resit
 • Masa Belian : Tercatat pada resit
 • Nama Penuh : Anda
 • Nombor Kad Pengenalan : Anda
 • No. Telefon : Anda
 • Emel : Anda
 • Item pembelian : BELI GAP RM100
 • Nama Introducer : MOHD ZAIDI BIN JUNUS
 • Kod PG Introducer : PG001425
 • Disertakan resit bayaran pembelian emas GAP.

Hantar gambar resit transfer ke Whatsapp saya ke 019-9185593 untuk diproses dan panduan serta bimbingan selanjutnya akan diberi secara percuma sepanjang masa dalam Pelaburan Emas Public Gold.

 1. TAMBAH ILMU DAN NETWORKING

Perintah Kawalan Pergerakan Coronavirus adalah masa sesuai untuk menambah ilmu perniagaan atau pelaburan untuk menjana pendapatan dengan hanya duduk dirumah. tambah juga Networking dengan membina hubungan yang luas dengan pelbagai jenis orang.

Berhubung semula dengan kawan-kawan lama, bekas rakan sekolah, bekas rakan kerja, keluarga, jiran dan sesiapa saja untuk meluaskan kenalan dan networking untuk merapatkan silaturrahim, mendapat ilmu dan peluang pekerjaan atau perniagaan. Kini zaman internet, semua bidang ilmu dan networking boleh diperolehi dengan hanya melalui internet. Contohnya 10 tahun lepas saya membina website ini hanya melalui internet sahaja tanpa kursus atau mengeluarkan modal untuk belajar. Sila ADD FRIEND atau FOLLOW facebook saya CIKGU ZAIDI EMAS untuk berkenalan dan bertukar fikiran untuk tambah networking.

 1. JANA PENDAPATAN SAMPINGAN

Semasa Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19 dengan duduk dirumah boleh jana pendapatan sampingan dengan berniaga, freelancer, menulis, promoter, berkongsi, youtuber atau berniaga secara online. Semasa kemelesetan ekonomi global terdapat kemungkinan tinggi sejumlah pekerja akan diberhentikan kerja dan perniagaan merosot. Cara terbaik untuk mengatasi waktu-waktu sukar adalah dengan menjana pendapatan sampingan bagi menampung perbelanjaan harian. Contoh menjana pendapatan sampingan dengan beli belah online dan berkongsi untuk menjana pendapatan seumur hidup. Klik DAFTAR PERCUMA DI PG MALL untuk beli belah online tanpa keluar rumah dan selamat dari virrus corona masa Perintah kawalan Pergerakan Covid-19. Gunakan kelebihan pada diri serta minat untuk menjana pendapatan sampingan sambil membina rangkaian untuk membantu menjana pendapatan atau mendarat kerja yang seterusnya.

 1. KEMBANGKAN PELABURAN

Harga saham kebiasaannya akan menurun secara mendadak semasa kemelesetan ekonomi global.Rebut peluang ini untuk mengembangkan lagi pelaburan. Antara jenis pelaburan lumayan yang boleh dipertimbangkan adalah dalam pelaburan emas dan sektor hartanah di mana nilai saham hartanah akan meningkat dari semasa ke semasa walaupun semasa kemelesetan ekonomi. Waktu PKP adalah masa terbaik untuk cari ilmu dan kembangkan pelaburan dengan mendapat bimbingan dan khidmat nasihat dari perancang kewangan yang berlesen atau pelabur yang berpengalaman. Pastikan mempunyai simpanan atau modal untuk memulakan sebarang perniagaan atau pelaburan.

 1. TINGKATKAN PRESTASI KERJA

Semasa kemelesetan ekonomi kebanyakan perniagaan akan merosot dan pihak majikan terpaksa mengecilkan bilangan pekerja untuk mengurangkan kos perniagaan. Pada waktu kegawatan ekonomi perlu tingkatkan prestasi kerja untuk kekal bekerja. Tingkatkan prestasi kerja dengan melakukan tugas dengan baik, menjadi ketua pasukan dan mewujudkan reputasi untuk kebolehpercayaan akan meningkatkan peluang untuk terus bekerja semasa kemelesetan coronavirus dengan menjadi pekerja paling berharga. Rekod prestasi yang hebat menjadikannya lebih berkemungkinan untuk terus bekerja apabila pekerja lain harus dilepaskan.

 1. BINA PERNIAGAAN MUDAH SECARA ONLINE

Bina perniagaan mudah secara online yang boleh dilakukan dimana sahaja tanpa sempadan, hatta pada waktu Perintah Kawalan Pergerakan atau waktu kemelesetan ekonomi. Kini pelbagai perniagaan online yang boleh dilakukan dengan hanya menjadi promoter kepada sesuatu perniagaan. Satu rahsia perniagaan paling kukuh, selamat dan berjaya semasa kegawatan ekonomi untuk menjana keuntungan walaupun dalam keadaan yang sukar adalah bisnes emas. Perniagaan emas public gold dapat memberi peluang perniagaan untuk menambah pendapatan sampingan dan mendapat pendapatan pasif sepanjang hidup melalui jual beli emas online sambil menyimpan emas. Dengan hanya membeli emas RM5,000 tanpa yuran boleh menjadi dealer Public Gold Group untuk berniaga jongkong emas pelaburan, jongkong perak, emas perhiasan 916, beli belah online PG MALL dan pelbagai produk Public Gold Group. Klik KELEBIHAN MENJADI DEALER PUBLIC GOLD atau Whatsapp 019-9185593 untuk bimbingan, maklumat atau menyertai Perniagaan Emas bersama Public Gold Group.

 1. BERSIHKAN SKOR KREDIT

Bersihkan skor kredit untuk mendapat pinjaman dengan mudah. Ketika zaman kemelesetan ekonomi akan berlaku lambakan rumah-rumah yang dijual dengan harga di bawah harga pasaran. Perkara ini telah berlaku sebelum langkah Perintah Kawalan Pergerakan lagi. Lambakan rumah lelong akibat daripada tunggakan pembayaran bayaran ansuran rumah dengan pihak bank akan menyebabkan harga rumah semakin turun. Sekiranya mempunyai skor kredit yang bersih, masa kemelesetan ekonomi adalah waktu paling sesuai untuk membeli rumah atau bangunan pada harga murah sebagai aset atau pelaburan.

Skor kredit yang bersih juga penting untuk mendapatkan pinjaman peribadi untuk membuat bayaran rumah atau menampung bil perubatan yang tidak dijangka sekiranya perkara buruk berlaku seperti kehilangan pekerjaan akibat kemelesetan ekonomi wabak covid-19.

 1. TERUS BERTINDAK

Terus bertindak sekarang untuk bersedia menghadapi kemelesetan ekonomi besar akibat wabak covid-19. Sesuatu perkara mesti dimulai dengan tindakan untuk berjaya. Jika tidak terus bertindak sesuatu perkara tidak akan menjadi dan lenyap dalam memori sehinggalah berlaku sesuatu perkara sedangkan pada waktu tersebut ianya sudah terlambat.

COVID-19 Jelas kita telah masuk kemelesetan

COVID-19 Jelas kita telah masuk kemelesetan

COVID-19: Jelas kita telah masuk kemelesetan, kata ketua IMF. COVID-19: Clear we have entered recession, says IMF chief. WASHINGTON, 28 Mac – Pandemik coronavirus telah memacu ekonomi global ke arah kemelesetan yang memerlukan pembiayaan besar-besaran untuk membantu negara-negara membangun, kata ketua IMF, Kristalina Georgieva. “Adalah jelas bahawa kita telah memasuki kemelesetan” yang akan lebih buruk daripada pada 2009 berikutan krisis kewangan global, katanya dalam taklimat media dalam talian. Rujukan klik COVID-19: CLEAR WE HAVE ENTERED RECESSION, SAYS IMF CHIEF adalah gambaran jelas bahawa dunia kini sedang menghadapi kemelesetan ekonomi. Jika negara besar dunia telah menghadapi kemelesetan ekonomi, apatah lagi negara membangun seperti Malaysia akan merasai gelombang kemelesetan ekonomi yang besar. 10 persiapan menghadapi kemelesetan ekonomi covid-19 akibat pandemik Koronavirus atau covid19 adalah langkah segera yang perlu di ambil sebagai panduan menghadapi kemelesetan ekonomi yang akan berlaku.

“Semoga Malaysia Selamat Dari Covid-19 Dan kemelesetan Ekonomi”

MOHD ZAIDI JUNUS